Få styr på privatøkonomien med enkle grep

13 januar 2023
Johanne Larsen

Å få styr på privatøkonomien er noe de fleste gjerne vil, og heldigvis er det en del ting man kan gjøre for å få orden på økonomien. Her skal vi se på noen få enkle grep du kan ta fatt på, hvis du vil sørge for at det blir gjort ordentlig. 

Har du et godt overblikk over egen økonomi?

Det er kanskje en overraskelse for noen, men det å ha godt overblikk over egen økonomi er helt essensielt for å kunne få bedre styr på den. Det er nemlig sånn at når vi mister oversikten, ja, da vet vi rett og slett ikke hva vi bruker penger på, og det er lettere å bruke mer enn det vi har. Men hvordan får man oversikt?  

regnskap

Det kan være litt tidkrevende og kanskje kjedelig for noen, men det handler om å gå gjennom transaksjoner og uttak fra konto – kanskje for de siste tre-seks månedene, og se hva man rent faktisk bruker penger på. Noen trenger litt mer hjelp, fra en bokfører eller et regnskapsbyrå, så man kan få orden på sakene. Det du kommer til å oppdage, er at du mest sannsynlig bruker mye mer penger enn du tror på helt andre ting enn du tror.

Hvor kan jeg spare? 

Det er nemlig gjerne sånn at mange av oss bruker små og uskyldige beløp på ting som ikke ‘teller’. En kaffe på vei til jobb eller skole hver dag, som koster 20,30,40 eller kanskje 50 kr. Det er ikke så mye i øyeblikket, og det virker som en uskyldig liten utgift, men hvis du legger sammen at du bruker det lille beløpet på kaffe, juice eller anne hver dag, kanskje flere ganger, ja, da blir det lett å se hvor man kanskje kan spare litt. Dette gjelder mange typer utgifter, og når du har overblikk blir disse tydelige. 

Flere nyheter